Tradicija maškaravanja traje u Veloj Luci otkad i samo mjesto. Maškaravanje je povezano uz religiozne običaje u vrijeme poklada, vremena između Sveta tri kralja i korizme.

POČECI ORGANIZIRANIH MAŠKARA

Poslije II svijetskog rata, sa početkom održavanja plesova pojedinih kulturnih i sportskih društava u vrijeme poklada, organiziraju se društveni plesovi subotom, a maškarani četvrtkom i nedjeljom. Za te plesove koristila se je dvorana "sokolana", pa generacije Velolučana pamte plesove koji su se u njoj organizirali do njenog devastiranja 80-tih godina. Pok. Marija Šebetić, nastavnica tjelesnog odgoja u osnovnoj školi, posebno je za maškarane plesove organizirala učenike osmih razreda i pripremala im kostime koji su imali smisao i jedinstvenu cjelinu.

OSNIVANJE TRTAJUN-a

Udruga je osnovana 24. 01. 1996. godine. Prvi predsjednik i jedan od glavnih osnivača bio je Danko Žuvela Kosor, potpredsjednici Gloria Oreb i Merica Prižmić, a Izvršni odbor Ivo Cetinić, Antonela Surjan, Tonči Surjan, Velimir Vlašić, Damir Žuvela Gugi, Damir Žuvela Mul, Andrijana Žuvela, Teo Žuvela, Želimir Maričić, Svjetlana Žuvela, Denis Zlokić, Boris Farčić, Lijana Jurković i Teo Franulović. Udruga je zamišljena da objedini i organizira maškaranje u Veloj Luci, jer su se maškarane večeri održavale zbog nedostatka prostora u disku, kafićima i u hotelima.
U proteklih sedam godina "Trtajun" vrlo uspješno radi i dovodi na visoki nivo kvalitetu maškaravanja, organizira završni pokladni ples, "Mali krnoval" i "Veliki krnoval".

AKTIVNOSTI

1997. godine u suradnji sa Osnovnom školom "Vela Luka" i dječjim vrtićem "Radost" organizira se maškaranje djece vrtića i osnovne škole pod nazivom "Mali Krnoval". Završna fešta "Malog krnovala" je u nedjelju prije završetka poklada. Povorka djece organizirana po razredima, zajedno sa "Narodnom glazbom", prolazi Lukom, a na plesu u školskom dvorištu (ili dvorani), "Trtajun" najboljim grupama dodjeljuje tradicionalne torte. Od 2001. godine najljepše maškaranoj grupi dodjeljuje se prijelazna statua "Trtajuna", koja se čuva u vitrini onog razreda koji ju je dobio za tu godinu.
U subotu, prije završetka poklada organizira se veliki maškarani ples "Trtajuna" (u nekom od hotela jer nema drugog prostora.). Moramo reći da su to reprezentativni plesovi na kojima bi Veloj Luci pozavidjela i veća mjesta i gradovi. Prekrasnu atmosferu stvara 200 - 300 maškara, samostalnih i u grupama, koji dobivaju vrijedne nagrade. Od 2001. godine za naj-pobjednika i naj-grupu dobiva se tradicionalna statua "Trtajun".

U utorak, na sam poklad, udruga organizira veliku povorku od nekoliko stotina maškara i "Krnovala", poznatu pod nazivom "Veli krnoval". "Krnoval", lutka koja simbolizira svo zlo nakupljeno u protekloj godini, tradicionalno se izrađuje u brodogradilištu "Greben". Uz izradu je vezan i jedan kuriozitet, poseban samo za Velu Luku. Ako je pokladni utorak u veljači, "Krnoval" je žensko tj "Krnovalica", jer je veljača ženski mjesec. Ako je pokladni utorak u ožujku (muški mjesec), "Krnoval" je muško. Završetak poklada obilježen je tradicionalnim govorom, osudom i spaljivanjem "Krnovala" na maloj rivi.


"Trtajun" je sudjelovao na završnoj svečanosti proslave Svetog Vlaha u Dubrovniku i u jakoj konkurenciji zauzeo drugo mjesto sa svojim maskama pod nazivom "Ljudi i more".
Planova ima mnogo, ali ovdje ćemo naglasiti samo najvažnije:
- dobivanje vlastitih prostorija
- nastojanje i ustrajanje na dobivanju jedinstvenog prostora za organiziranje poklada i pokladnih običaja u mjestu
- proširenje aktivnosti na ljetne mjesece kako bi se rad udruge materijalizirao u sklopu "Luškog lita".

 


 

velaluka.info