29. 06. 2003. - Dragi nasi Lučani,
Često posjećujući vaše internet stranice primjetili smo izvještaj o običaju kađenja za viziju sv. Anteta, pa smo mislili da bi bilo zgodno da vam se javimo iz Južnoafričkog grada Johannesburga gdje su Lučani nastavili sa ovom našom starom tradicijom na poticaj "Ove Klape" (za one koji ne znaju "Ova Klapa" je klapa nastala velikom ljubavlju nas Velolučana prema rodnom kraju i Luškoj pjesmi). Moram naglasit da u Južnoafričkoj Republici nije baš lako doć do cmija.
Trudom članova klape koji su otišli preko 300 Km od Johannesburga da bi nam priuštili ovaj nezaboravan događaj priskrbljeno je dvije prikolice cmija za vižiju Svetih Petra i Pavla.
Odaziv Velolučana na ovu inicijativu je bio zapanjujuće velik tako da su prisustvovali skoro svi osim onih koji su taj dan bili u rodnom kraju.
Uz kađenje moram spomenuti i meštre od roštilja koji su dali svoj prilog da Fešta potraje kasno u noć.
Bila bi nam želja da ovo objavite na vašim stranicama pa ako i drugi naši Velolučani u dijaspori gaje nase običaje neka se jave jer bi nam bilo drago da osim novosti iz Vele Luke ponekad nešto objavite i o Velolučanima van našeg mjesta.
Toliko za ovaj put, i mnogo uspjeha u vašem radu vaši
Afrikanci
Još dvi slike >>

26. 06. 2003. - Već je tradicija da početkom ljeta Turistička zajednica općine Vela Luka i Društvo sportskih ribolovaca i ronilaca organiziraju čišćenje podmorja veloluške uvale. Tako je bilo i danas tijekom jutra kada su dvije ekipe ronilaca i njihovih pratitelja uklonili oko 80 vreća raznog smeća s dna naše vale, jedni oko Rive a drugi na potezu od hotela "Posejdon" prema uvali Plitvine.
Većina smeća su PVC i staklene boce, kojih je bilo najviše ispred hotela, ali i automobilske gume, razne cijevi, akumulatori, ...
Sve prikupljeno uklanjali su radnici "Komunalca" još za vrijeme akcije koja je trajala od 08:00 do 13:00 sati, a za napomenuti je da se akciji pridružilo i nekoliko ronilaca posjetitelja Vele Luke.
Za sve sudionike predviđeno je i zajedničko druženje u 21:00 sat "Pod boriće" a koje, također tradicionalno, obično traje duboko u noć.

26. 06. 2003. - Obrt za proizvodnju sireva "Don Petar" od danas ima svoju web stranicu www.donpetar.com koja predstavlja javnosti proizvodnju i prodaju visokokvalitetnog kozjeg sira otoka Korčule, a gdje će se moći pratiti i aktualnosti vezane za obrt koji je na ovim prostorima jedinstven po kvaliteti svoga sira.
Sirevi otoka Korčule biti će predstavljeni i na "Povijesnom sajmu" koji se u organizaciji Renesansne udruge "Ragvsevm" održava u Dubrovniku od 27. do 29. lipnja.

26. 06. 2003. - Znanost o materijalima je jedna od najbrže razvijajućih tehnologija. Gotovo svakog dana sa novim ili poboljšanim svojstvima davaju poticaj razvoju tehnologijskih procesa. Veliki raspon i primjena novih materijala prezentirana je na međunarodnom savjetovanju "Materijali i tribologija" - MATRIB 2003. koji se održava u Veloj Luci od 26. do 28. lipnja.
Organizatori ovog savjetovanja su "Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju" i "Dublin Institute of Technology", a doorganizatori Sveučilište u Zagrebu, University of Bologna i Studio D'Ingegneria Rogante.
Uz veliki broj stručnih predavanja sudionici savjetovanja danas će sudjelovati u akciji čišćenja velolučkog podmorja koju organizira Turistička zajednica Vele Luke i Društvo sportskih ribolovaca i ronilaca "Zubatac", a za subotu je predviđen izlet i zajedničko druženje na Proizdu.

24. 06. 2003. - Iako pomalo u sjeni "velikih" ragata na sv. Ivana kada je cijela Luka pričala o ekipama, o favoritima i njihovim čamcima, ovogodišnja jubilarna 10. ragata uspješno je održana. Nakon sv. Mise "na Glavici" i blagoslova ekipa, sa starta su krenule dvije ženske, dvije juniorske i tri seniorske ekipe. Na brodu "Miljenko" natjecatelje je pratila Narodna glazba, dajući sa veselim koračnicama blagdanski ugođaj.
Nakon dvadesetak minuta na Veloj rivi u cilj je prva ušla "Batuda" (1. seniori), zatim "Koja priša" (1. juniori), "Un-boba" (2. seniori), "Zoološki" (2. juniori), "Hudak-ahoj" (3. seniori), "U zadnji čas" (1. ženske) i "Off-on" (2. ženske). Ekipe su dobile medalje, diplome i nagrade, a pobjednici "Batuda" još i lovorov vijenac. A fešta uz pečene sardele i vino na Maloj rivi potrajala je za sve sudionike, Velolučane i njihove goste dugo u noć.
Ekipe >>Slike >>
O povijesti velolučkih ragata možete pročitati na našim stranicama .

23. 06. 2003. - U Kneževom dvoru u Dubrovniku, 21. 06. 2003. godine, održan je koncert pod nazivom "Klape pobjednice". Klapama sudionicima "Vela Luka", "Lanterna", "Kumpanji" i "Blajke" zajedničko je uspjeh i osvajanje brojnih nagrada na međunarodnim klapskim festivalima u Pragu, Veroni, Barceloni, Camerinu i Sevilli.
Ova priredba organizirana je uz veliku pomoć kulturnih institucija grada Dubrovnika, a režijski i scenarijski potpis stavio je poznati televizijski urednik Tonko Jović.
U prekrasnom ambijentu Kneževog dvora jednoiposatni koncert oduševio je brojnu publiku. Nakon koncerta još dugo u noć Dubrovnikom se je čula pjesma klapa koje s punim pravom nose epitet "klape pobjednice". (M. Jurković)

22. 06. 2003. - Sudjelujući u natjecanju IARU I Region VHF Contest-u, članovi Europskog centra radioamatera "Vela Luka" - Dado 9A3NY, Mate 9A3PA, Danko 9A4MD, Romildo 9A4RV i Vedran 9A4VV, tijekom 24 sata aktivnosti održali su 321 vezu na frekvenciji 50 MHZ s postajama iz cijele Europe. Po prvi put s ovih prostora rađeno je na SHF frekvenciji od 10 GHz što je izazvalo veliko zanimanje talijanskih operatora, zaljubljenika u visoke frekvencije.
Za vrijeme dvodnevnih aktivnosti dogovarane su finalne pojednosti priprema natjecanja IOTA 2003. kojeg će u potpunosti biti nositelji domaćini iz Vele Luke, a cilj je ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha koji je postignut radeći u ekipi sa Slovačkim amaterima.

20. 06. 2003. - Tijelovo je uspomena i svečano slavljenje prvog Velikog četvrtka, Isusove posljednje večere sa svojim učenicima. On je na toj večeri izrekao svoju oporuku u kojoj nan je ostavio svoje tijelo i svoju krv, u prilici kruha i vina za našu duhovnu okrepu. Za slavljenje te Tajne, Presvete euharistije određen je poseban dan - Tijelovo.
U Veloj Luci se blagdan proslavio sa svečanom sv. misom i procesijom sa Presvetim. Procesija je išla od župne crkve sv. Josipa - Brkanov križ - iza hotela "Korkyra" i starih Orebovih kuća - uz more do "ispod Brišketa" - "Guvno" i ponovo u crkvu. Sve nabrojene točke obitelji iz susjedstva svečano su uredile: tepih po kojem je prosuto smilje (cmij), slike, cvijeće i stol koji je improvizirani oltar sa dvije svijeće. U procesiji su se nosili simboli stare krvne žrtve - janje i nove beskrvne žrtve - kruh i vino, pokaznica za Presvetim iznad koje je svečani baldahin uz pratnju cereferala. Na urešenim mjestima svećenik je sa Presvetim blagoslivljao ljude, mjesta i sve što je ljudima korisno ("more, polja, ter i gore... i korisna nam živina").
Po Luškoj tradiciji more je od sada blagoslovljeno i dozvoljeno je kupanje.
(M. Andreis)
Slike >>
18. 06. 2003. - "Mi smo djeca vesela", bio je naziv završne svečanosti djece Dječjeg vrtića "Radost" koja je održana sinoć na veliko zadovoljstvo djece, njihovih roditelja i prijatelja. Mališani su se pokazali recitacijama, pjesmama, plesom i glumom, dokazujući koliko su naučili i koliko je bogastvo u ljepota dječje mašte.
Vladajući pozornicom i mikrofonima kao velike zvijezde nastupile su neke nove Klaudije i Šajete. Mali glumci pokazali su se u nekoliko predstavica gdje su kostimima i glumom bili savršeni. Uz iskrene čestitke djeci, velika zahvala i tetama u vrtiću koje su sve to pripremile i naučile.

17. 06. 2003. - Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva prikupili su proteklih dana na području Općine Vela Luka preko 30 automobilskih olupina koje se moglo zaista svugdje naći. Nije ih bilo samo ispred garaža, na parkiralištima, "iza kuće", već i u "bašćini", šumi, okolnim velolučkim poljima, "na svoje", "na tuje" ...
Akcija, kojoj je cilj uklanjanje ovog glomaznog metalnog otpada, biti će završena dolaskom Renault-ove pokretne preše za željezo koja će bivše metalne ljubimce, a sada sramotna obilježja nemara pojedinaca, pretvoriti u kocke primjerene za transport u željezaru.

14. 06. 2003. - Blagoslovom kapelice sv. Antuna na Garmi od Poplata izvršen je zavjet Mladena Marinović Sete koju je u dogovoru sa svojom braćom izgradio na starom obiteljskom imanju za koju je kamen temeljac blagoslovljen 06. 01. 2002. u župnoj crkvi sv. Josipa a kojoj je kum John Mardešić Zane iz SAD.
Svetu misu predvodio je don Većeslav Magić a radost blagoslova kapelice uz prigodan "tratamenat" uveličala je ženska klapa "Lanterna". Druženje obitelji i prijatelja nastavljeno je u uvali Vela Lučica u kući-ateljeu kipara Ante Marinovića.
Dekretom biskupa msgr. Želimira Puljića sveta misa će se slaviti svake prve subote iza blagdana sv. Antuna.
Molitva >> Slike >>

13. 06. 2003. - Na vižije (dane pred blagdan) Sv. Ante, Tjelova, Sv. Ivana i Sv. Petra i Pavla u Veloj Luci se još uvijek održava prastari, izvorno poganski, običaj tjeranja zlih duhova vatrom i dimom - "kadjenje".
U toku dana "gre se u cmij" (samoniklo grmlje intezivnog i specifičnog mirisa - smilje). Bitno je da "cmij" bude što je moguće zeleniji, kako bi što više dimio a što manje gorio. Uvečer, kad se smrači, na pogodnom mjestu naloži se vatra, a zatim se podložuje sa "cmijom" da dimi bez otvorenog plamena. Taj dim preskaču djeca, mladež i poneki stariji i pri tome se izgovaraju riječi križanja - znamenovanja "U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen", a ponegdje se sačuvala i formula "Višticama srce izgorilo..."
Kad se svi okade i kad se sav "cmij" potroši svi sudionici se okupe oko preostale žerave i od nje se pravi križ uz molitvu "Oče naš", "Zdravo Marijo" i "Slava Ocu".
Danas je to i ugodna zabava, prilika za druženje uz slane, pršurate i bevandu, a za djecu sokove. Sinoćnje druženje u Kležinskim lazima potrajalo je do kasnih sati na radost najmlađih.

11. 06. 2003. - Utakmica I Županijske nogometne lige između NK "Hajduk" Vela Luka i NK "Zmaj" Blato odigrana 08. 06. 2003. godine u Veloj Luci završila je rezultatom 2:1 (2:1).
Vrlo borbena i vrlo teška utakmica u kojoj su domaćini zasluženo pobjedili vrlo dobre goste. Iako je utakmica organizirana po pravilima nogometne igre, možda je bilo potrebno više redara i policije jer su navijači obje momčadi u više navrata bacali kamenje i boce na teren ali je vrlo dobri sudac Šetka sa svojim pomoćnicima držao utakmicu pod kontrolom iako je bilo u dva navrata uvjeta da se ista prekine. Redarska služba obavila posao u svojim mogućnostima jer i potpomognuta sa 8 policajaca u nekim momentima nije mogla spriječiti divljanje navijača.
Za vrijeme utakmice podijeljeno je po 5 žutih kartona igračima svake ekipe.
Golove su postigli: Ante Prižmić u 8 minuti (1:0), Damir Andreis u 25. minuti (2:0) i Goran Buškariol u 41. minuti (2:1).

05. 06. 2003. - VELA LUKA, 4. lipnja (FENA) - Na otoku Korčuli do sada je utvrđeno oko 160 speleoloških objekata, a po pretpostavkama istraživača još ih ima oko stotinjak.
Kako stoji u lipanjskom izdanju časopisa za geografiju, povijest, ekologiju i putovanja "Meridijanima", većina speleoloških objekata je nastala u krednim vapnencima, a manji broj u brecama i dolomitima.
"Trenutačno najljepša i najduža otočna spilja je Samograd kod Račišća, ukupne dužine kanala od 120 metara, a najdulja je Jama pod Bilusin vrhom kod Žrnova, duboka 130 metara. Kod rta Ključ nalazi se dugačka podmorska špilja, jedna od najvećih poznatih na Jadranu", stoji u lipanjskom izdanju "Meridijana".
Najpoznatije nalazište je Vela špilja kod Vele Luke gdje je nađena keramika s početka neolitika, oko 65 000 godina prije Krista. Bogati arheološki materijal utvrđen je i za razdoblje bakrenog doba, pa preko brončanog i željeznog doba, grčke i rimske kulture sve do naših dana.
Uz Velu spilju, nalazi hrvatske kulture utvrđeni su u Jakasovoj špilji Žrnova, te spilji Samograd kod Račišća. dp
(Z. Vlašić) www.fena.ba

U subotu 24. svibnja 2003. g. u organizaciji Turističkog ureda Vela Luka, a u cilju pripreme turističke sezone, pristupilo se uređenju Vele spile. Akciji su se odazvali učenici VIII b razreda Osnovne škole, koji su oličili željezna vrata na ulazu u špilju te očistili prilaz i unutrašnjost.
Ovom hvalevrijednom akcijom još jednom se pokazalo da malim stvarima naše mjesto možemo učiniti ljepšim i nadasve, ugodnijim za življenje.
Na ovaj način Vela spila je dobila primjereniji izgled, ali je velika šteta što su po unutrašnjim stijenama ostali bojom napisani grafiti i imena koja su za sobom ostavili narcisoidni pojedinci. (T. Oreb
) www.vela-spila.hr (photo D. Cetinic)

02. 06. 2003. - Na poziv KUD "Ivan Vitez Trnski" iz Nove Rače pokraj Bjelovara, 31. svibnja ove godine, veloluško Folklorno društvo "Kumpanija" sudjelovalo je na dvadesetom jubilarnom susretu folklora.
Na ovom tradicionalnom susretu, ove godine sudjelovalo je 27 folklornih društava iz cijele Hrvatske i po prvi puta FD Kumpanija iz Vele Luke kojoj su organizatori namjenili status posebnog gosta. Na susretu se FD Kumpanija predstavila sa obe sekcije: Mafrinom i Kumpanijom te klapom Vela Luka.
U prvom dijelu nastupila je klapa Vela Luka, a na kraju programa, Mafrina i Kumpanija, nastup kojih je pobudio najveće zanimanje među preko tisućupetstotina izvođača.
Nakon službenog dijela programa, pjesmom i plesom nastavilo se do kasnih noćnih sati, u kojem dijelu je svojim pjevanjem klapa Vela Luka oduševila brojnu publiku. Općenito se može reći da je nastup velolučana izazvao najveću pozornost, jer je bio specifičan, raznolik, te profesionalno izveden, što najbolje dokazuje zainteresiranost bjelovarskog studija HRT, koji je najviše pozornosti pokazivao upravao za nastupe velolučana, o čemu će biti emitirano i posebno izvješće na HRT-u.
Zahvaljujemo se domaćinu koji nam je pružao maksimalnu pažnju, a posebno gospodinu Marjanu Tuliću, bjelovarskom poduzetniku, koji je sponzorirao cjelokupni boravak velolučana na ovim susretnima.
Bilo je to još jedno u nizu uspježnih gostovanja FD Kumpanije i klape Vela Luka, na kojemu su dostojno predstavili velolušku kulturnu baštinu, te uspješno promicali našu Velu Luku. (S. Žuvela)

02. 06. 2003. - Dobro došao Sveti Oče!
Svetom Ocu Ivanu Pavlu II., koji u sklopu višednevnog boravka u Hrvatskoj posjećuje i našu dubrovačku biskupiju, izričem iskrenu i srdačnu dobrodošlicu. S radošću očekujemo promicatelja mira i odvjetnika ugroženih koji se ne umara štititi čovjeka i njegovo dostojanstvo te isticati njegova sveta, naravna i božanska prava u ime solidarnosti i ljubavi.
Nasljedniku svetog Petra, Ivanu Pavlu II. koji je u tijeku domovinskog rata došao kao milosrdni Samaritanac ranjenoj Crkvi i ranjenoj Domovini "zaliti rane uljem evanđelja", kličemo iz sveg srca: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!
Njemu, kome je Providnost udijelila milost uvesti Crkvu u treće tisućljeće, zahvaljujemo što je za svoje stoto jubilarno putovanje odabrao našu domovinu. Otvorena srca i raspoložene duše očekujemo njegovu riječ, poticaj i pouku.
Dobro došao Sveti Oče!
  mons. Želimir Puljić, biskup

Euharistijsko slavlje će biti u luci Gruž s početkom u 11 sati. Sveti Otac će pod Misom proglasiti blaženom službenicu Božju Mariju Propetog Petković. Liturgijsko slavlje uzveličati će pjesmom veliki pjevački zbor sastavljen za ovu prigodu od 380 pjevača crkvenih zborova s područja Dubrovačke biskupije. Dio tog velikog zbora su i pjevači velolučkog crkvenog zbora "Don Ivo Oreb" koji za ovu prigodu marljivo uvježbavaju zahtjevni repertoar.
Na povratku u zračnu luku Čilipi Sveti Otac će u 17,30 posjetiti Stari Grad, zaustaviti se kratko ispred crkve Svetog Vlaha gdje će pustiti golubice mira.

Informacije važne za hodočasnike
Putovanje za Dubrovnik predviđeno je trajektom iz Vele Luke u petak u 00:00 sati.
U Dubrovniku će 6. lipnja 2003. godine od 00,00 do 19,00 sati biti na snazi posebni prometni režim (grad Dubrovnik bit će pješačka zona).
Svi osobni automobili koji dolaze sa zapadne strane (iz pravca Splita) prema Gradu bit će zaustavljeni u "Vrtovima sunca" u Orašcu, odakle će se vjernici prevoziti autobusima javnog gradskog prijevoza.
Prostor za euharistijsko slavlje bit će otvoren od 00,00 sati 6. lipnja, a u 06,00 sati započeti će prigodni predprogram.
U označenom polju na prostoru euharistijskog slavlja hodočasnici moraju biti najkasnije do 8,30 sati.
  Organizacijski odbor za pripremu pohoda Pape Ivana Pavla II.
Povjerenstvo za medije

02. 06. 2003. - Nakon brojnih nastupa u kojima su sudjelovali kao gosti, VIS "Dominik" je održao svoj prvi samostalni koncert koji je priređen u čast dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II u našu zemlju.
Koncert pod nazivom "Papi s ljubavlju" bio je humanitaran a dobrovoljni doprinosi namijenjeni su župnom Karitasu (za socijalno ugrožene obitelji).
Uz "Dominika", kao gosti su nastupili "Dječji crkveni zbor", te Katica Žuvela na klarinetu i u duetu sa Mirjanom Andreis. Bilo je izuzetno zadovoljstvo slušati mlade glasove koje pjevaju pjesme pune ljubavi i vjere, a ipak različite od standardnih crkvenih izvedbi.
Za ovaj lijepi nastup velike čestitke voditeljicama "Dominika" Danijeli Cetinić i č.s. Tješimiri Bešlić.

 

 

(c) velaluka.info - sva prava zadržana

.

Arhiva vijesti
2002.

2003.

2004.