Galerija Centra za kulturu
Galerija Anke Prizmić
Crkve i kapele
Pučko-crkveni običaji
Likovni amaterizam
Poezija
Književnost


Narodna glazba
Klapsko pjevanje
FD Kumpanija
Dramska sekcija
Radioamaterski klub
Ragata sv. Ivana
Trtajun
Mažoretkinje
Crkveni zbor mladih "Dominik"
Udruga "Život vita"

Tradicijski način života otočana vezan je uz more (ribarstvo, pomorstvo, brodogradnja) i poljoprivredu (uzgajanje vinove loze i maslina).

Bogatstvo velolučkog folklora svake se godine prezentira na "Veloluškim svečanostima" gdje se na priredbama mogu vidjeti starinski plesovi, kumpanija - ples od boja, i čuti nadaleko poznata klapska pjesma. Harmonika "butunara" sastavni je dio svih svečanosti.

Velolučani su izvrsni glazbenici, a glazbena tradicija seže još od davne 1893. godine kada je osnovana Narodna glazba Vele Luke. Od tada do danas ona je nerazdvojni dio kulturnog i običajnog života mjesta.

Običaji su često vezani uz crkvene blagdane. Poznati je običaj "navišćivanja" kada se o Božiću skupljaju klape i pjevajući od kuće do kuće naviještaju Isusovo rođenje i žele domaćinima dobro zdravlje.

U karnevalskom razdoblju velolučani se maškaravaju okupljeni u razne grupe, a svi zajedno u udruzi za očuvanje i promicanje pokladnih običaja i tradicije "Trtajun".

24. lipnja na blagdan sv. Ivana Krstitelja, svake godine održava se "ragata", natjecanje u veslanju čamaca, od uvale Gradina do mjesta Vela Luka. Običaj njeguje udruga "Ragata sv. Ivana".

 

 


velaluka.info